Vækstmodellen -Vejen til den gode samtale

Ordet "vækst" leder tankerne hen på noget, der gror, er grønt, farverigt, positivt. Når der er vækst omkring os, gror vi, og problemer vendes til udfordringer. ”Et menneske er ikke problemet, og vi er alle ansvarlige for løsningen”. Denne formulering er central i VækstModellen. Fokusskifte fra "er problemet" til "i problemet", skaber et fælles fokus i samtalen om, hvad alle "rundt om problemet "kan gøre for at omskabe "problemet" til succesfulde mønstre.
Forfatternes intention med denne bog er, at den skal være konkret og handlingsorienteret. En håndbog, som er let for læseren at blive inspireret af og anvende i egen praksis. Dette er i høj grad blevet indfriet. Jeg er selv begyndt at bruge VækstModellen i mit arbejde som pædagog i forbindelse med forberedelse og afvikling af f.eks. møder. Den giver en masse energi og er et godt redskab at bruge, når der skal forberedes og afholdes møder.
VækstModellen er meget anvendelig, både i forhold til at skabe nogle positive, dialogiske og handlingsorienterede samtaler og møder og til at vende konkrete, fastlåste problemstillinger til udfordringer.
Bogens første kapitel beskriver VækstModellen i praksis, andet kapitel beskriver teorien bag. En meget klog disponering fra forfatternes side. Man bliver straks fanget ind af modellens positive udgangspunkt. Den er meget enkel, og det er bogen også i sin beskrivelse af modellen. Beskrivelsen understøttes af nogle letforståelige skitser, fremhævede udsagn og praktiske eksempler, mange hentet fra skoleverdenen.
VækstModellen er baseret på den værdsættende tankegang.
Den har 5 cirkler:
1. Godt siden sidst
2. Udfordringer
3. Muligheder
4. Aftaler
5. Det bedste i dag
I cirkel 1 opbygges tryghed, tillid og afslappethed.
I cirkel 2 omformuleres problemet til en udfordring, et fokusskifte fra fortid med skyld og skam til en fremtid med tro og håb. Fokus bevares på det, der er væsentligt: De oplevede problemer – nu blot sagt i en positiv og fremtidsorienteret kontekst.
3. cirkel skal være en strålende farvepalet med mange muligheder. Det skal være enkle og konkrete handlinger.
Den 4. cirkel med aftaler er en forpligtigelse, hvor alle tager en position i at skabe en konstruktiv forandring.
Cirkel 5 handler om, at alle deltagere efter tur siger, hvad der har været godt for den enkelte. Dette skal være med til at fastholde det positive fokus og være en værdsættelse af den tid, energi og de anstrengelser, som den enkelte har bidraget med i samtalen. Til hver cirkel har forfatterne lavet nogle gode spørgsmål, som er meget relevante.
"Ord skaber det, de benævner. Det, vi fokuserer på, skaber vores virkelighed" sagt af Sue Annis Hammond. Har vi et billede af, at en samtale bliver "vanskelig", skabes det vanskelige. Hvordan defineres det vanskelige i denne sammenhæng? Det viser sig, at mange fagpersoner og forældre synes, at det vanskelige består i, at det er svært at tale direkte til de involverede parter i disse samtaler.
Anvendelse af VækstModellen som ramme kan være medvirkende til at forandre tankerne om "det vanskelige" til noget "let".
I bogens sidste del bruger Marianne Grønbæk og Henrik Pors mange eksempler og cases for at inspirere læsere til at arbejde videre med at anvende VækstModellen i forskellige samtaler og situationer. Hver især er de interessante og endnu en understregning af det gode i VækstModellen. Imidlertid burde nogle af dem være valgt fra for at undgå for mange gentagelser, med risiko for, at læserens optagethed af bogen mindskes.
"JAGOOs redaktør, Bjarne W. Andresen, har læst korrektur på VÆKSTMODELLEN på freelancebasis men har ingen øvrig økonomisk interesse i bogens udgivelse. Såvel omtale som bedømmelse er udelukkende sket af JAGOOs anmelder, Eva Deleuran."
Faglitteratur
Dafolo
Marianne Grønbæk og Henrik Pors
121
Eva Deleuran
15. maj 2009