Udviklingspsykologi i praksis

Her er tale om en meget grundig bog, som når langt omkring. Heldigvis slipper forfatterne aldrig læserne: der er indledninger og afrundinger til hvert kapitel, så man ikke taber tråden. Det gør den velegnet for såvel pædagoger som studerende og andre med interesse. Udviklingspsykologi i praksis er skrevet med henblik på nordiske forhold, og det er et stort plus, at bogen ikke bare er oversat uden at tilpasse den til danske forhold. Oversætteren har tilladt sig at tilføje eksempelvis de danske tal til de statistikker, som henvises til. Det er en stor fordel, som alt for mange oversatte fagbøger mangler.
Bogen er delt op i to hovedafsnit. Første del giver en beskrivelse af samfundsfaktorer, som påvirker menneskers liv, herunder børns retsstilling. Synsvinklen er den, at faktorerne både giver udfordringer og risikofaktorer. En synsvinkel, som forfatterne holder fast i gennem hele bogen. Herefter gives en kort gennemgang af relevante dele af udvalgte teorier, f.eks. Freud, Piaget, Vygotskij, Skinner og Erikson. Der fokuseres på lighederne mellem teorierne og i mindre grad på forskellene.
Et svagt kapitel om overgange livet igennem følges af to gode og grundige kapitler om barndom og ungdom. Især det sidste er usædvanligt i sit omfang, da bøger om udviklingspsykologi ofte har hovedvægten på barndommen. Især i kapitlet om ungdom er der linier tilbage til kapitlet med gennemgang af teorierne.
Anden del har overskriften Fra teori til praksis. Her behandles balancen mellem frihed og kontrol. Forholdet mellem leg og læring. Om skolen: lærer vi for at kunne agere her og nu - eller lærer vi ud fra en forventning om, hvad vi får brug for som voksne? Focus er hele tiden på barnet/den unge: opfattes arbejdet i skolen som teamarbejde eller som noget, man gør for lærerens skyld?
Der er mange eksempler. De er hentet fra hverdagen og bruges til at belyse bogens teoretiske stof. Jeg synes dog, det er overdrevet at beskrive den som noget helt nyt ("sjældent anskuelig og praktisk anvendelig"), sådan som forlaget har gjort. Det er bestemt en meget god bog, men mere end fem stjerner fortjener den trods alt ikke.
Faglitteratur
Klim
Marion Kloep og Leo B. Hendry
288
Bjarne W. Andresen
9. december 2004