VISIONÆRT ALTERNATIV TIL ARBEJDSPLADSVURDERING

Alle arbejdspladser skal ifølge arbejdsmiljøstyrelsen udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV) hvert tredje år. En arbejdspladsvurdering skal omfatte såvel det fysiske som det psykiske arbejdsmiljø. Bogen ARBEJDSPLADSUDVIKLING præsenterer en alternativ metode til udarbejdelse af den del af en APV, som omhandler det psykiske arbejdsmiljø på arbejdspladsen. Eriksen kalder metoden arbejdspladsudvikling (APU) og hensigten er at give arbejdspladserne et værktøj til selv at udarbejde APV uden brug af konsulenter udefra.

Forfatteren er miljøkoordinator og har afprøvet metoden i skolevæsenet på forsøgsbasis. Metoden er evalueret og konkretiseret undervejs, og er anvendelig på en hvilken som helst arbejdsplads.

APU bygger på ”det anerkendende interview” (Appreciative Inquiry; AI) som antager, at: ”Bag ethvert problem gemmer sig en drøm og et ønske om forandring”.  Essensen i APU er derfor at fokusere på ressourcerne og det der virker, og derudfra arbejde positivt og energisk med at gøre det psykiske arbejdsmiljø endnu bedre. Det er for eksempel vigtigt at tage udgangspunkt i, hvad det er, der gør det rart at gå på arbejde. Man arbejder så med omstændighederne bag det, der fungerer samt ideer til, hvordan man kan arbejde positivt videre derfra. Tanken er, at den anerkendende og positive tilgang i processen smitter af på hele organisationen, både ledelse og medarbejdere, og hindrer den fastlåsthed, som både ordet arbejdspladsvurdering og selve metoden APV efter denne anmelders mening kan lægge op til: at man glemmer at fokusere på det positive og drømmene.

ARBEJDSPLADSUDVIKLING indeholder såvel en vejledning til, hvordan arbejdet med APUen gennemføres rent praktisk som hvor lang tid, det tager. Eriksen opdeler processen i fem arbejdstrin, som både forklares og illustreres med grafiske figurer. Desuden indeholder bogen spørgeskemaer til brug i processen.

Forfatteren bruger også tid på at definere psykisk arbejdsmiljø samt omhyggeligt at forklare alle forhold, der vedrører psykisk arbejdsmiljø. Eriksen ser på emner som krav, værdier, udvikling, belastninger osv. både i forhold til den enkelte medarbejder og til hele organisationen.

Bogen kan som sagt bruges på alle arbejdspladser, når der skal udarbejdes APV, og er velegnet som opslagsbog. Det er f.eks. muligt at målrette interviewforslagene til den enkelte arbejdsplads. Som pædagog mener jeg, at metoden er vældig visionær i forhold til arbejdet med udarbejdelse af APV i daginstitutioner. Den forekommer mig dog noget omfattende, og jeg kan være skeptisk overfor, hvorvidt det er muligt at prioritere tiden til at gå så grundigt til værks med den del af APVen, der omhandler det psykiske arbejdsmiljø.

ARBEJDSPLADSUDVIKLING er en bog, som kan gøre dig klogere på, hvad det psykiske arbejdsmiljø handler om, og hvor vigtigt det er at udvikle det i en positiv retning for at undgå stress og udbrændthed.

Faglitteratur
Frydenlund
Nanna Eriksen
72
Lykke Kirketerp
19. marts 2007

Seneste anmeldelser

Ekko
Skønlitteratur
-->